Celebración Jubilación de Agustín y aniversarios redondos

El dia 23 de noviembre se celebró la Fiesta de jubilación de Agustín, sus 75 años y los aniversarios redondos que se celebran a lo largo del 2019.

Fue verdaderamente una Fiesta!!

Adjuntamos algunas fotografías, texto, video y audio aunque están en catalán pero hemos pensado que muchos de vosotros podreis disfrutar de este material.

  1. Ester Romero condujo el acto de la mañana magistralmente Escuchar áudio (13,15′) (No audio)
  2. Jaume Aymar, en su intervención desarrolló el tema de la Amistad Ver video https://youtu.be/CBgzeYN53Kw (No audio)

Jaume Aymar, en su intervención desarrolló el tema de la Amistad

Adjuntamos el texto intervención Jaume

(Material en catalán)

L’amistat

Intervenció de Jaume Aymar i Ragolta en el Seminari Menor de la Conreria, 23 de novembre de 2019,  festa  de Sant Climent

Estem molt contents de poder acompanyar-te, benvolgut Agustí, en aquest dia important per la teva vida. I t’agraeixo que em permetis parlar en aquest lloc que forma part de la teva biografia, davant de tantes amigues i tants amics que podrien dir coses molt més elaborades i viscudes de l’amistat i de tu. Jo et vaig conèixer l’any 1974, fa 45 anys. Tu en tenies 30 i jo 17. Per a mi has estat i encara ets un referent. He après –jo crec que tots els qui som aquí- hem après alguna cosa de tu. Un home profundament creient i atent als signes de la providència. Un home que cultiva la solitud i el silenci. Una persona generosa, molt activa, que tens un gran control del temps, que està atent als detalls, que busques –i sovint trobes- solucions als problemes. Afectuós i que sols captar de seguida l’estat emocional dels teus. Un capellà que saps treballar en xarxa. Un artista de la convivència, com et van definir en rebre diumenge passat el Premi Climent Mur. Abans 75 anys era una edat procliu. En el cas teu Agustí, no tant, perquè malgrat les teves limitacions evidents, amb les que convius amb elegància, continues molt actiu. I ets molt estimat, com es pot comprovar (anècdota del jugador de futbol, que l’entrenador treu fora del camp perquè el puguin aplaudir…).

Però no m’has demanat que parli de tu – en faré referències – si no que parli de l’amistat.

Com a professor de filosofia em veig gairebé obligat a remuntar-me als filòsofs grecs i en particular d’Aristòtil van tractar de l’amistat, com la relació més noble i més lliure que es poden establir entre dos éssers humans. La veritable amistat treu el millor de nosaltres i reforça les nostres afinitats i virtuts, afegint alegria a la vida. Però no sempre el que anomenem amistat és veritable amistat.  Segons Aristòtil hi ha tres tipus d’amistats. Els dos primers tipus són accidentals i un terç és més intencional.

El primer tipus és l’amistat d’utilitat. Les persones s’hi involucren (s’enrollen) no per afecte sinó perquè reben algun benefici. Aquesta amistat no és permanent, es desfà quan els beneficis s’esgoten. Son els típics coleguis o amics de classe, o coneguts dels quals creiem que en podem treure suc. És allò que diem: “por interés te quiero Andrés”.

El segon tipus d’amistat és la basada en el plaer, i, segons Aristòtil, és la més comuna entre els joves. Són els amics que juguen a futbol, o que van de festes, que beuen plegats… sol acabar quan el gust canvia o la persona madura. O om diríeu a Xile són els nois i noies que pololean, una expressió molt gràfica del festeig, prèvia a tot compromís. També l’usem quan diem que una persona té un amic o una amiga, en el sentit d’una parella sexual. Han quedat pràcticament arraconades paraules com amistançat o amistançada, que tenien més aquest èmfasi. El de l’ home o  la dona respecte a la persona amb qui té relacions sexuals habituals fora del matrimoni. I encara en dret penal  la dona que viu en amistançament amb un home sabent que és casat. I en realitat, també a l’inrevés.

El tercer tipus d’amistat és el que ell va anomenar l’amistat d’allò que és bo. En aquesta amistat es comparteix una apreciació d’allò que és bo i virtuós de la vida i no es té una raó de treure profit. Aquestes relacions solen durar tota la vida sempre i quan la persona tingui un cert nivell de bondat, d’empatia, de capacitat de donar temps a una altra persona. Aquestes amistats són veritablement íntimes i pregones, però no tenen un “per què” realment, com tot allò bo i valuós, existeixen per elles mateixes, sense un fi ulterior.

Certament hi ha una correspondència amb l’amor, perquè amor i amistat són paraules que tenen una mateixa rel semàntica. Amor diuen els experts que ve de la rel amma, veu infantil per cridar la mare i or que és un sufix de resultat, com fervor, dolor, etc. Quant a l’amistat és una paraula d’origen més debatut, algú afirma que prové del llatí amicus (“amic”), que al seu torn derivava d’“amar”, en castellà o “aimar” en català, que ves per on és el meu cognom, en català antic s’usava l’expressió “aimador”). D’altres estudiosos afirmen que amic és un vocable grec compost per sin i ego, és a dir “sense el meu jo”.

Aquí connectaria l’expressió que Jesús va dir als seus deixebles “Ja no us anomeno servents, si no amics”, perquè la va dir en una hora cabdal, en vigílies de la seva Passió, és a dir en vigílies que el seu jo, aquí la terra fos esborrat. Desapareixia ell i quedaven els amics.

Jo crec que aquesta és l’amistat que durant tants d’anys ha après l’Agustí. I per la qual hem vingut avui aquí: per ser l’amic dels seus amics i per fer-ho de manera tan desinteressada com generosa. I també prou humil com per saber que de vegades no ha estat amic amb desinterès, com tampoc no ho sabem ser molts de nosaltres.

Un amic comú de molts dels qui som aquí fou l’Alfred Rubio. Ell era també un gran amic de l’Agustí, però la seva va ser una amistat  treballada i progressiva.  Ja sabeu que l’Alfred va escriure les deu condicions de l’amistat, que són molt sàvies i plenament vigents. Però de la mateixa manera que l’Alfred ens demanava posar els manaments de la llei de Déu en positiu, jo he fet la prova de posar en positiu les condicions de l’amistat, perquè 9 de les 10 estan escrites en negatiu i la darrera que les sintetitza totes en positiu. I  he vist que… funciona! I la darrera condició que està en positiu, girada com un mitjó, també funciona.

1. No forçar, l’amistat i l’amor no poden ser obligatoris. O són lliures, o no són autèntics, per tant, alliberem!

2. No enganyar: ser veraços i sincers és bàsic perquè hi hagi confiança. Si mentim sobre el que som no hi ha amistat. Per tant, diguem la veritat!

3. No comprometre: no podem divulgar les confidències que l’altre ens fa, deixant-lo en evidència davant dels  altres. Per tant, siguem discrets!.

4. No ésser egoista: aquell que només exigeix i rep, sense donar res, acaba quedant-se sol, per tant, siguem generosos!

5. No comprar ni prostituir: L’altra persona, si se sent usada per altres fins, sentirà frustració. És important estimar l’altra pel que és i tal com és. Per tant, respectem!

6. No il·lusionar vanament. Si prometem el que no podem complir, aviat desil·lusionarem l’altre. Més val ser realistes. Per tant, siguem realistes!

7. No ironitzem: Qui riu al costat de l’altre i el fa quedar en ridícul davant de si mateix o dels altres, serà temut però no estimat. Per tant, fem broma sana!

8. No manem ni ens deixem manar: La relació d’amistat i d’amor autèntic són entre iguals. No hi cap la submissió ni el domini. Per tant, demanem i deixem que ens demanin!

9. No caçar ni deixar-se caçar: les relacions possessives i tancades són aclaparadores i  acaben provocant molta frustració i agressivitat. Per tant, ajudem a emancipar!

10. Estimar i deixar-se estimar: tan important com donar amor és rebre’l. Estimar i deixar-se estimar és d’una gran saviesa. Per tant, no odiem ni ens fem odiosos!

Per molts anys, benvolgut Agustí!

Sonet

Una persona amiga de l’Agustí em va dir: “ li faràs un sonet oi?” I aquí el teniu:

Sonet virtuós a Agustí Viñas Rexach, en el 75è aniversari del seu naixement

Tens la temprança del teu pare
-comunicador extraordinari-
i la fortalesa de la teva mare
que embellia tant el conviure diari.

Tens fam de justícia aquí i ara
per fer tornar assenyat el desvari
i ets com el bon pastor que ens empara
tot i anar pujant cap al calvari.

Has après la positiva prudència
d’invertir-ho tot per una bona acció
i de transmetre-ho amb convicció.

Ara dels ancians tens la ciència:
contemples amb goig la teva fillada
i esperes humil la seva abraçada.

Per molts anys, benvolgut Agustí!

Posteriormente celebramos la eucaristía de acción de gracia por los 75 años de Agustín y por su entrega generosa a todos y a cada uno de nosotros.

!!!GRACIAS!!!

Josep M. Forcada // Agraïment

Teresa Argans

Javier Bustamante

Katerine

Vicky Encarnación

Seguidamente se compartió un almuerzo festivo

Marina Villa Rubio

Montse Español

Una fiesta de cumpleaños cuenta con el acto entrañable de soplar las velas:
15, 40, 50, 60, 70, 75, 100 años!!!

Centenario de Alfredo

DESCARGAR
DESCARGAR

Artículos

¿Hay alguien más?

Científicos norteamericanos están enviando...

El tesoro del tiempo

« Increíble, pero cierto: el único tesoro...

Reconditorio, poesía preservada

«Reconditorio es una palabra algo extraña...

Actividades

Suscríbete a nuestro boletín

© 2024 PazyFiesta | Una web de Mauricio Mardones

© 2024 PazyFiesta
Una web de Mauricio Mardones